Články & recepty

18.11.2012 12:06 Zdravé recepty

Zdravé vánoční cukroví 1.část

Ovesné kuličky obalené v kokose

Co potřebujeme?
200g ovesných vloček (mohou být i špaldové, pohankové - dle chuti ;)), 100g brusinek nebo rozinek, 100g sušených švestek, 50g mandlí, 1 lžíce medu, 100g másla (pravého másla, ne Hery ani jiné tuky na pečení), šťáva z citronu, 4 lžičky kvalitního kakaa (ještě lépe karobu), kokosová moučka na obalení.

Jak na to?
Suché ovesné vločky opražíme, vychladlé pomeleme. Sušené ovoce spaříme horkou vodou, vymačkáme a pomeleme. Přidáme zbylé suroviny - mandle, med, máslo, šťávu z citronu, kakao nebo karob a vypracovanou hmotu necháme chvíli ustát. Poté vytvarujeme kuličky a obalujeme v kokosové moučce a vložíme do papírových košíčků.

**********

Vánoční štrúdl

Co potřebujeme?

Suroviny na těsto:
1 vejce, 320g hladké celozrnné pšeničné mouky, 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje, 200ml vody, 1 lžíce štávy z citronu, troška rozehřátého oleje na potření těsta + troška vejce na potření štrúdlu

Suroviny na náplň:
4 jablka, 1 hruška, 50g rozinek nebo brusinek (lepší varianta :)), 50g nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce mleté skořice, muškátový oříšek, hřebíček - nemusí být - dle chuti

Jak na to?
Rozšlehané vejce s citronem, vodou a olejem  - přimícháme k mouce a vypracujeme vláčné těsto, které potřeme olejem, zakryjeme utěrko a necháme v teple 30min odpočívat. Poté si těsto rozložíme na 2 díly (nebo více dle velikosti plechu) - vyválíme obdélníky, mírně pomoučíme i těsto a na něj naklademe nakrájená jablka a hrušku, spařené sušené ovoce, nasekané vlašské ořechy, skořici, třtinový cukr a muškátový oříšek, příp. hřebíček. Těsto sbalíme do štrúdlu a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 20min při 180° dozlatova.

**********

Špaldová vánočka

Co potřebujeme na 1 vánočku?
240g špaldové mouky, 50g hnědého cukru, 100g másla, 2 žloutky, 25g droždí (3/4 balení), 150ml mléka, špetka soli, hrst rozinek a brusinek, mandlí nebo lískových oříšků nebo pekanových ořechů, vanilka, citronová kůra, troška tmavého rumu

Jak na to?
Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Rozinky namočíme do rumu. V míse utřeme žloutky, cukr, změklé máslo, přidáme citronovou kůru, rozinky, špetku soli, nasekané ořechy a brusinky, k závěru vanilku. Vzniklou směs zalijeme kváskem, opatrně promícháme a prosejeme mouku. Vypracjeme těsto, jemně poprášíme mouku  a necháme pod utěrkou odpočívat na teplém místě. Jakmile je těsto nakynuto, pomoučíme vál, rozdělíme těsto na 9 kousků. Základní patro upleteme ze 4 stejně širokých válečků. Druhé patro zapleteme ze 3 pramenů a poslední patro ze 2 pramenů. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme asi na 190° prvních 15min., poté teplotu snížíme na 170° a pečeme přibližně 30min. Špejlí otestujeme, zda-li je vánočka skutečně hotová. 

Dobrou chuť!
 

Sdílet Přidat do oblíbených Tisknout stránku

Vybraný recept

Zapečený lilek s hovězím masem

Lilek vyniká svými výbornými nutričními hodnotami. Obsahuje velké množství karotenu, vitamínů B, kyselinu listovou a pantotenovou,ale také hořčík, železo, mangan a zinek. 90% jeho hmotnosti tvoří voda, proto je tak vhodný při dietě.

celý recept