Články & recepty

3.6.2012 00:09 Odborné články

Překyselení organismu

Překyselení organismu je v současné době velmi diskutovaným tématem. Překyselení vzniká díky acidobazické nerovnováze nebo-li nerovnováze kyselin a zásad. Ukazatelem je pH na stupnici 0-14. Střed stupnice, tedy 7, je neutrální stav. Hodnoty pod uvedenou hranicí jsou kyselé, nad ní zásadité.

Nejdůležitější tekutinou v našem organismu je krev, která má pH v rozmezí 7,36 až 7,44.  V případě, že by pH kleslo pod 7,35, člověk zemře. Na základě toho se řídí naše tělo a veškeré kyseliny, které na něj útočí směřuje do jiných orgánů, neboť nesmí postihnout krev. Během látkové výměny vznikají kyseliny jako močová, mléčná, chlorovodíková, uhličitá, solná, octová, které mají ničivý charakter. K jejich odbourání dochází za přítomnosti zásadotvorných látek, tedy minerálů a stopových prvků. Pakliže jich máme ve stravě málo, nebo převyšují-li kyseliny nad zásadotvornými látkami, je tělo nuceno brát např. vápník z kostí a zubů, chrom ze slinivky, hořčík určený k fungování nervové soustavy či zinek z prostaty. Ve snaze snížit kyselost organismu tak dochází k celé řadě závažných onemocnění.

Jak  se projevuje překyselení organismu?

-       Chronická únava – toxiny v kyselém prostředí výrazně snižují vstřebávání bílkovin a minerálů, tělo má omezenou schopnost tvořit enzymy a hormony, snižuje se obnovitelnost buněk, což vede mimo únavy i k celkové slabosti organismu,
-       Pravidelná bolest hlavy,
-       Deprese, psychické poruchy,
-       Zácpy či průjmy,
-       Kožní projevy – ekzémy, plísně,
-       Nadváha, neboť tuk se tvoří, aby oddělil kyseliny od orgánů,
-       Hubenost, jedná se o extrémní hubenost, kdy v překyseleném těle dojde k přemnožení kvasinek, které požírají živiny a jsou schopny snížit i vstřebávání živin do těla až o 50%. Organismus není schopen obnovit tkáně, chybí mu bílkoviny a netvoří se enzymy a další spousta životně důležitých látek. POZOR Tento stav může nastat při nesprávném hubnutí.
-       Zvýšená kazivost zubů,
-       Osteoporóza,
-       Vypadávání vlasů,
-       Ledvinové kameny.

Jak zjistit, že mám překyselený organismus?

-       U lékaře – hodnota pH krve,
-       Sami – hodnotu pH moči na základě diagnostických proužků, které lze zakoupit v lékárně.  Test je vhodné několik dní po sobě opakovat pro správný výsledek. Hodnoty pH během dne se mění, viz následující tabulka:
Před snídaní 5,5 - 7
Po snídani 7,5
Před obědem 7 – 7,5
Po obědě 7,5 – 8,5
Před večeří 7 – 8
Po večeři 6,8 – 7
Před spaním Do 6
 

Jak odkyselit organismus?

Příčinou i prevencí kyselosti organismu je strava. Zdravá a vyvážená strava ve správném poměru zásadotvorných a kyselinotvorných potravin. Největším rizikem je přebytek živočišných bílkovin, bílého rafinovaného cukru a škrobu. V našem jídelníčku bychom pro správný stav acidobazické rovnováhy měli dodržovat poměr 4:1 (zásadotvorné vs. kyselinotvorné potraviny). Dnešní doba nám však chystá hromadu nástrah ve formě rychlých občerstvení, které se jen hemží kyselými látkami.
Zařaďte do jídelníčku zelené potraviny, řasy jako je Chlorella, Mladý ječmen, Spirulina aj.

Základní přehled zásadotvorných potravin:

 Brokolice, špenát, mungo fazole, mořské řasy, mladý ječmen, avokádo, kapusta, zelí, česnek, zelené fazolky, zelené bylinky, kozí mléko, čočka, cuketa, mrkev, hrášek, květák, cibule, rajče, citron, listový salát, špalda, tofu, nesolené a nepražené ořechy, zelený a bylinný čaj, zázvor aj.

Základní přehled kyselinotvorných potravin:

Káva, alkohol, cola, vepřové, hovězí, kuřecí maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, umělá sladidla, arašídy, uzeniny, hrách, ocet, cukr, perlivé nápoje, čokoláda, černý čaj aj.
Tip pro Vás: místo kávy si dopřejte Melasu – tmavý sirup z cukrové třtiny, který pomůže při stresu, únavě a udělá nám stejnou či lepší službu než kyselinotvorná káva.

Další možností překyselení organismu je z dlouhodobého stresu, při němž dochází k přílišné koncentraci kyseliny uhličité. Ptáte se, jak to můžeme ovlivnit? Nezatajujte dech, dýchejte volně a provádějte hluboké výdechy a nádechy až do břicha. Většina lidí zapojuje pouze horní polovinu plic, nevyužívá tak celý potenciál, neboť má břišní svaly v napětí ze stresu, a tudíž nedovedou pravidelně a hluboce dýchat až do břicha se zapojením bránice. Správným dýcháním lze dosáhnout duševního uvolnění a celkového zlepšení zdravotního stavu.

Sport je výborným doplňkem v každém směru. Pozor však na intenzivní sportovní tréninky, při kterém se nám vylučuje kyselina mléčná a způsobuje bolest svalů a následnou ztuhlost a celkově dochází k překyselení organismu. V mnohých případech je vhodnější zapojit rozumný trénink pouze dvakrát týdně a doplnit jej o pravidelné procházky či jógu nebo pilates.

Co na závěr?

Překyselení organismu vzniká, jak jsme zjistili, především z nesprávné stravy, nedostatku pohybu nebo naopak přepínání se při tréninku, nekvalitního spánku, nedostatečného pitného režimu zejména čisté vody, zkrátka ze špatného životního stylu.

Je čas to změnit!!!, a proto:
-       Jezte pomalu a soustředně,
-       Nahraďte bílé pečivo celozrnným
-       Zařaďte ke každému chodu zeleninu, dopoledne ovoce,
-       Nezapomínejte na Omega 3,
-       Omezte alkohol, kouření,
-       Vypijte min. 2 litry vody denně,
-       Pohybujte se pravidelně na čerstvém vzduchu, min. 2 hodiny denně,
-       Choďte včas spát a ráno se probouzejte s ÚSMĚVEM smiley.
 
Věděli jste, že celulitida vzniká dlouhodobým ukládáním kyselin do podkožního tuku???
 

Sdílet Přidat do oblíbených Tisknout stránku

Poslední kal. tabulka

Kalorická tabulka - Zelenina

Zelenina z hlediska energetického nepředstavuje žádný problém, většina druhů je téměř bez kalorií. Zeleninu bychom měli upřednostňovat před ovocem.

celá kal. tabulka